Rabu, 23 April 2014

Resepi Kari Ayam Nyonya Kapitan

Resepi Kari Ayam Nyonya Kapitan

Bahan-bahan:

500 gram ayam (1/2 ekor ayam) - bersihkan & potong kecil
5 biji bawang merah
2.5cm halia
1.5cm kunyit hidup
3 biji buah keras
1 batang serai
3 helai daun limau purut - hiris halus
2 biji kentang - belah 4
1 sudu cili kisar (cili boh/cili giling)
300 mlm santan
Garam secukup rasa
Minyak masak (untuk goreng ayam & menumis)

Cara penyediaan:

Kisar bawang merah, halia, kunyit hidup,buah keras dan serai bersama dengan sedikit air hingga halus. Ketepikan.

Panaskan minyak dalamkuali untuk goreng ayam. Setelah panas, masukkan ayam dan goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.

Gunakan kuali yang sama, masukkan kentang dangoreng separuh masak. Angkat dan ketepikan. Tutup api.

Dalam kuali / periuk lain, masukkan 4 sudu minyak masak dari kuali gorengan tadi. Panaskan minyak dan tumisbahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik aroma.

Masukkan cili kisar dan tumis lagihingga garing. Masukkan santan dan kacau hingga rata.

Masukkan ayam dan kentang  yang telah digoreng tadi. Masukkan garam secukup rasa dan kacau hingga mendidih atau pekat.

Tutup api dan angkat untuk dihidangkan. Taburkan hirisan daun limau purut semasa dihidangkan.

Selamat mencuba :)