KARI KAMBING OAT
Written by
Norimy Aimi(* Resipi oleh Suwarsi M. Arukin)
Bahan-bahan:
800 gm daging kambing – dipotong kecil
300 ml susu rendah lemak
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar serbuk badam
1 sudu besar oat – dipanggang dan dikisar halus
1 sudu kecil kas-kas
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
10 ulas bawang merah - dikisar
6 ulas bawang putih - dikisar
1 labu bawang besar – dimayang halus
1 tangkai daun kari
2 biji tomato – dibelah lapan
3 biji ubi kentang – dibelah empat
Sedikit lada hitam
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit minyak sayur
Cara menyediakan:
- Mula-mula, gaul rempah kari bersama daging. Perapkan selama 30 minit sehingga satu jam.
- Panaskan dua hingga tiga sudu besar minyak sayur dalam periuk.
- Tumis bawang besar, kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga naik bau.
- Masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar.
- Bubuh juga tomato dan daun kari. Tumis lagi bahan-bahan ini.
- Tuangkan serbuk cili dan tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan daging yang telah diperap dan kacau rata.
- Didihkan sehingga daging empuk. Jika daging belum empuk, bolehlah tambah sedikit air.
- Sementara itu, rendamkan kas-kas dalam air panas dan tuskan.
- Satukan kas-kas tadi dengan serbuk badam, lada hitam dan lada sulah.
- Gaul sebati dan masukkan bahan-bahan ini ke dalam periuk.
- Masukkan ubi kentang, susu rendah lemak dan oat kisar. Kacau rata.
- Didihkan dengan api yang kecil sehingga kesemua bahan sebati.
- Bubuh garam dan serbuk perasa mengikut cita rasa anda. Kacau lagi.
- Apabila sudah mendidih, angkat dan hidangkan kari kambing oat ini bersama nasi atau roti.