Rabu, 23 April 2014

Kari Kambing Oat


KARI KAMBING OAT
Written by Norimy Aimi

(* Resipi oleh Suwarsi M. Arukin)

Bahan-bahan:

800 gm daging kambing – dipotong kecil
300 ml susu rendah lemak
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar serbuk badam
1 sudu besar oat – dipanggang dan dikisar halus
1 sudu kecil kas-kas
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
10 ulas bawang merah - dikisar
6 ulas bawang putih - dikisar
1 labu bawang besar – dimayang halus
1 tangkai daun kari
2 biji tomato – dibelah lapan
3 biji ubi kentang – dibelah empat
Sedikit lada hitam
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit minyak sayur

Cara menyediakan:

  1. Mula-mula, gaul rempah kari bersama daging. Perapkan selama 30 minit sehingga satu jam.
  2. Panaskan dua hingga tiga sudu besar minyak sayur dalam periuk.
  3. Tumis bawang besar, kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga naik bau.
  4. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar.
  5. Bubuh juga tomato dan daun kari. Tumis lagi bahan-bahan ini.
  6. Tuangkan serbuk cili dan tumis hingga pecah minyak.
  7. Masukkan daging yang telah diperap dan kacau rata.
  8. Didihkan sehingga daging empuk. Jika daging belum empuk, bolehlah tambah sedikit air.
  9. Sementara itu, rendamkan kas-kas dalam air panas dan tuskan.
  10. Satukan kas-kas tadi dengan serbuk badam, lada hitam dan lada sulah.
  11. Gaul sebati dan masukkan bahan-bahan ini ke dalam periuk.
  12. Masukkan ubi kentang, susu rendah lemak dan oat kisar. Kacau rata.
  13. Didihkan dengan api yang kecil sehingga kesemua bahan sebati.
  14. Bubuh garam dan serbuk perasa mengikut cita rasa anda. Kacau lagi.
  15. Apabila sudah mendidih, angkat dan hidangkan kari kambing oat ini bersama nasi atau roti.