Bahan-bahan ( 45 biji Cup Sederhana Besar )
- 3 biji telur.
- 275 gm tepung gandum.
- 200 gm gula halus (mariam kurangkan pada 150gm).
- 150gm susu segar (fresh milk) . Boleh juga ganti dgn susu sejat.
- 3 sudu teh baking powder.
- 1 sudu teh ovallete.
- Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna & Esen Vanilla
Cara-cara
- Masukkan kesemua bahan ke dalam bekas dan putarkan dalam kelajuan tinggi selama 6-8 minit.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
- Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
- Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
- Saya guna acuan tart , kawan saya guna acuan apam..boleh je mana2..asalkan berlapik.
- Picitkan blueberry filling secukupnya.
- Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
- Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
- Jangan buka api besar semasa mengukus. Nanti merekah.
- Boleh tukar filling (inti) apam ni dengan inti pilihan contoh : sekaya, strawberry, jem, peanut butter, coklat, orange filling dan apa2 yg anda suka.
- Selamat Mencuba.