Ahad, 1 Jun 2014

Cendawan Shitake Ala Malaya

Bahan-Bahan

Cendawan Shitake Kering - 7 pcs.
Tauhu Jepun - 1 paket.
Bawang Besar - 1 labu.
Bawang Putih - 8 ulas.
Stok Ayam - 1 cm.
Sos Ikan Thailand - 3 sudu besar.
Cuka Epal - 1 sudu besar.
Serbuk lada hitam - 2 sudu teh.
Sos Tiram - 4 sudu besar.
Jus Limau - 2 sudu teh.
Tepung jagung - 2 camca teh.
Minyak Jagung.
Garam - 2 camca teh.
Daun Bawang - 3 helai.

Cara Memasak
  1. Basuh dan rendam cendawan dlm air selama 20 minit. Potong-potong cendawan tersebut.
  2. Tos kan air dari cendawan dan goreng dlm kuali dengan 5 sudu minyak jagung.
  3. Taburkan lada hitam dan goreng sehingga kulit luar cendawan sedikit garing.
  4. Keluarkan dari kuali.
  5. Potong tauhu jepun dan goreng sehingga permukaan luar nya sedikit garing.
  6. Keluarkan dari Kuali.
  7. Bahan Perencah - Bawang besar, bawang putih cincang halus goreng sampai warna kuning.
  8. Lepas tu tambah air dan masukkan sos ikan, sos tiram, stok ayam dan tepung jagung.
  9. Bila mendidih tambah cuka epal.
  10. Masukkan tauhu jepun dan cendawan yang telah digoreng tadi.
  11. Tunggu kuah separuh kering dan adjust garam.
  12. Untuk rasanya jadi 'tajam' tambahkan jus limau.
  13. Angkat dan tabur hirisan daun bawang.
  14. Siap.
Kalau nak best lagi tabur biji bijan yang dah digoreng.

oleh: mt4biz