Bahan-Bahan
Cendawan Shitake Kering - 7 pcs.
Tauhu Jepun - 1 paket.
Bawang Besar - 1 labu.
Bawang Putih - 8 ulas.
Stok Ayam - 1 cm.
Sos Ikan Thailand - 3 sudu besar.
Cuka Epal - 1 sudu besar.
Serbuk lada hitam - 2 sudu teh.
Sos Tiram - 4 sudu besar.
Jus Limau - 2 sudu teh.
Tepung jagung - 2 camca teh.
Minyak Jagung.
Garam - 2 camca teh.
Daun Bawang - 3 helai.
Cara Memasak
Cendawan Shitake Kering - 7 pcs.
Tauhu Jepun - 1 paket.
Bawang Besar - 1 labu.
Bawang Putih - 8 ulas.
Stok Ayam - 1 cm.
Sos Ikan Thailand - 3 sudu besar.
Cuka Epal - 1 sudu besar.
Serbuk lada hitam - 2 sudu teh.
Sos Tiram - 4 sudu besar.
Jus Limau - 2 sudu teh.
Tepung jagung - 2 camca teh.
Minyak Jagung.
Garam - 2 camca teh.
Daun Bawang - 3 helai.
Cara Memasak
- Basuh dan rendam cendawan dlm air selama 20 minit. Potong-potong cendawan tersebut.
- Tos kan air dari cendawan dan goreng dlm kuali dengan 5 sudu minyak jagung.
- Taburkan lada hitam dan goreng sehingga kulit luar cendawan sedikit garing.
- Keluarkan dari kuali.
- Potong tauhu jepun dan goreng sehingga permukaan luar nya sedikit garing.
- Keluarkan dari Kuali.
- Bahan Perencah - Bawang besar, bawang putih cincang halus goreng sampai warna kuning.
- Lepas tu tambah air dan masukkan sos ikan, sos tiram, stok ayam dan tepung jagung.
- Bila mendidih tambah cuka epal.
- Masukkan tauhu jepun dan cendawan yang telah digoreng tadi.
- Tunggu kuah separuh kering dan adjust garam.
- Untuk rasanya jadi 'tajam' tambahkan jus limau.
- Angkat dan tabur hirisan daun bawang.
- Siap.
oleh: mt4biz