Bahan-Bahan:
180 gm mentega tanpa garam.
240 gm tepung serba guna.
120 gm gula aising.
Secubit garam.
240 gm tepung serba guna.
120 gm gula aising.
Secubit garam.
½ cawan badam hiris.
1 biji limau susu, diambil airnya serta diparut kulitnya.
Sedikit gula halus.
Gula aising sebagai hiasan.
1 biji limau susu, diambil airnya serta diparut kulitnya.
Sedikit gula halus.
Gula aising sebagai hiasan.
Cara:
Gaul mentega bersama tepung, gula aising,
garam dan badam hingga rata. Masukkan perahan limau susu, kulit limau
susu dan gaul hingga sebati. Gulung adunan memanjang dan golek-golekkan
adunan pada gula halus. Bungkus adunan di dalam plastik dan simpan sejam
di dalam peti sejuk. Keluarkan adunan dan potong bulat-bulat atau
sesuka hati. Susun adunan di atas dulang bakar yang dialas kertas
minyak. Bakar 8-10 minit pada suhu 200'C. Jika suka, sapu kuning telur
pada permukaan biskut sebelum dibakar. Kemudian sejukkan biskut baru
diayak sedikit gula aising di atasnya.
Sumber: Majalah Sajian Jelita Bil. 42