Ahad, 1 Jun 2014

Biskut Badam Rapuh

Bahan-Bahan:

180 gm mentega tanpa garam.
240 gm tepung serba guna.
120 gm gula aising.
Secubit garam.
½ cawan badam hiris.
1 biji limau susu, diambil airnya serta diparut kulitnya.
Sedikit gula halus.
Gula aising sebagai hiasan.

Cara:

Gaul mentega bersama tepung, gula aising, garam dan badam hingga rata. Masukkan perahan limau susu, kulit limau susu dan gaul hingga sebati. Gulung adunan memanjang dan golek-golekkan adunan pada gula halus. Bungkus adunan di dalam plastik dan simpan sejam di dalam peti sejuk. Keluarkan adunan dan potong bulat-bulat atau sesuka hati. Susun adunan di atas dulang bakar yang dialas kertas minyak. Bakar 8-10 minit pada suhu 200'C. Jika suka, sapu kuning telur pada permukaan biskut sebelum dibakar. Kemudian sejukkan biskut baru diayak sedikit gula aising di atasnya.

Sumber: Majalah Sajian Jelita Bil. 42