Cendol Sagu Jagung Berkrim
Bahan-bahan ( 10 Orang )
- Sago (1 Cawan)
- Santan Kelapa ( 1 Biji )
- Makaroni ( Agak Sendiri )
- Tepung Beras (setengah cawan)
- Pewarna (Hijau - atau apa2 warna saja)
- Perasa Pandan
- Gula ( Ikut Selera )
- Jagung Berkrim ( 1 Tin )
Cara-cara
-
Sediakan santan kelapa asli.
-
Rebus terlebih dahulu sago dan makaroni secara berasingan.
-
Tepung beras cairkan (jangan terlalu cair ), letakkan pewarna dan juga perisa pandan.
-
Panaskan santan kelapa asli. Setelah panas, masukkan sago dan makaroni yang telah di rebus sebentar tadi.
-
Kacau campuran tadi. Masukkan tepung beras yg telah
dicairkan dengan menggunakan penyaring yg berlubang bulat atau apa2
saja. Gaul.
-
Masukkan jagung berkrim. Teruskan menggaul supaya tidak hangit.
-
Tunggu sehingga mendidih. Masak.
-
Bolehlah dihidangkan.
sumber oleh: Lwanria