Khamis, 5 Jun 2014

Cendol Sagu Jagung Berkrim

Bahan-bahan ( 10 Orang )

  • Sago (1 Cawan)
  • Santan Kelapa ( 1 Biji )
  • Makaroni ( Agak Sendiri )
  • Tepung Beras (setengah cawan)
  • Pewarna (Hijau - atau apa2 warna saja)
  • Perasa Pandan
  • Gula ( Ikut Selera )
  • Jagung Berkrim ( 1 Tin )

Cara-cara

  1. Sediakan santan kelapa asli.
  2. Rebus terlebih dahulu sago dan makaroni secara berasingan.
  3. Tepung beras cairkan (jangan terlalu cair ), letakkan pewarna dan juga perisa pandan.
  4. Panaskan santan kelapa asli. Setelah panas, masukkan sago dan makaroni yang telah di rebus sebentar tadi.
  5. Kacau campuran tadi. Masukkan tepung beras yg telah dicairkan dengan menggunakan penyaring yg berlubang bulat atau apa2 saja. Gaul.
  6. Masukkan jagung berkrim. Teruskan menggaul supaya tidak hangit.
  7. Tunggu sehingga mendidih. Masak.
  8. Bolehlah dihidangkan.
sumber oleh: Lwanria