Ahad, 1 Jun 2014

Devil Chocolate Cake

Bahan-bahan:-
  • 1 cawan tepung
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 3/4 sk bicarbonate soda
  • 1/4 sk garam
  • 1/2 cawan gula kastor 
  • 1/2 cawan brown sugar
  • 65 gm butter
  • 1 biji telur gred A
  • 1 sk esen vanilla 
  • 1/4 cawan buttermilk- (homemade - 1/4 cawan susu segar + 1/2 sk cuka, biarkan selama 20 minit)
  • 1/2 cawan air suam
Cara-caranya:
  1. Panaskan oven pada 170'C dan sediakan tin pembakar (saya guna loyang bulat saiz 8inci).
  2. Ayak tepung, serbuk koko, soda bicarbonate, dan garam. Ketepikan.
  3. Pukul butter dengan gula hingga ringan dan kembang. Tambahkan telur.
  4. Bila semua dah sebati, masukkan bahan ayak dan bahan basah (buttermilk + air suam) dalam 3 bahagian, kemudian masukkan vanilla.
  5. Tuang dalam tin pembakar dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
Cream Cheese Frosting

Bahan-bahan:-
  • 125 g Philadelphia cheese 
  • 63 gm butter 
  • 1/4 cawan gula icing 
  • 1/2 sk esen vanilla
  • Sedikit jus lemon
Cara-caranya:
  1. Pukul cheese dan butter hingga berkrim. 
  2. Tambahkan gula icing, vanilla dan jus lemon. 

Chocolate Ganache

Bahan-bahan:-
  • 80ml whipping cream
  • 125 gm dark chocolate
  • Sedikit garam
Cara-caranya:
  1. Dengan cara double boiling, panaskan krim hingga hampir mendidih.
  2. Tambahkan dark chocolate dan garam dan dikacau hingga coklat cair.
  3. Angkat dari dapur dan teruskan mengacau hingga elok sebati.
  4. Bila kek sudah sejuk, paipkan adunan cheese dan coklat ganache di atasnya.
Sumber : Kak Nor Secubit Garam, Kak Mieza, Lona