- 1 cawan tepung
- 1/4 cawan serbuk koko
- 3/4 sk bicarbonate soda
- 1/4 sk garam
- 1/2 cawan gula kastor
- 1/2 cawan brown sugar
- 65 gm butter
- 1 biji telur gred A
- 1 sk esen vanilla
- 1/4 cawan buttermilk- (homemade - 1/4 cawan susu segar + 1/2 sk cuka, biarkan selama 20 minit)
- 1/2 cawan air suam
Cara-caranya:
- Panaskan oven pada 170'C dan sediakan tin pembakar (saya guna loyang bulat saiz 8inci).
- Ayak tepung, serbuk koko, soda bicarbonate, dan garam. Ketepikan.
- Pukul butter dengan gula hingga ringan dan kembang. Tambahkan telur.
- Bila semua dah sebati, masukkan bahan ayak dan bahan basah (buttermilk + air suam) dalam 3 bahagian, kemudian masukkan vanilla.
- Tuang dalam tin pembakar dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
Cream Cheese Frosting
Bahan-bahan:-
- 125 g Philadelphia cheese
- 63 gm butter
- 1/4 cawan gula icing
- 1/2 sk esen vanilla
- Sedikit jus lemon
Cara-caranya:
- Pukul cheese dan butter hingga berkrim.
- Tambahkan gula icing, vanilla dan jus lemon.
Chocolate Ganache
Bahan-bahan:-
- 80ml whipping cream
- 125 gm dark chocolate
- Sedikit garam
Cara-caranya:
- Dengan cara double boiling, panaskan krim hingga hampir mendidih.
- Tambahkan dark chocolate dan garam dan dikacau hingga coklat cair.
- Angkat dari dapur dan teruskan mengacau hingga elok sebati.
- Bila kek sudah sejuk, paipkan adunan cheese dan coklat ganache di atasnya.
Sumber : Kak Nor Secubit Garam, Kak Mieza, Lona