Khamis, 5 Jun 2014

Beef Steak

Bahan
  • 500 gm daging steak/tenderloin [bersihkan] 
  • 1 s/b kicap pekat 
  • 1 s/k madu/gula 
  • 1 s/b sos plum 
Bahan kisar
  • 1 s/b lada hitam 
  • 3 ulas bawang putih 
  • 2 ulas bawang 
  • 1 inci halia 
Cara
  1. Daging dipotong lebar setebal 1 cm [1/2 inci]. 
  2. Gaulkan semua bahan yg disediakan dan perapkan selama 4 atau 5 jam. 
  3. Masukkan semua bahan dalam non-stick pan dan tutupkan dgn tudung. 
  4. Masakkan atas api sederhana sehingga air kering dan daging lembut. 
  5. Angkat daging dan sediakan sos. 
SOS LADA HITAM
Bahan
  • 1 s/b lada hitam 
  • 2 s/b tepung jagung ] 
  • 1 cawan air ] bancuhkan 
  • 1 s/b sos tomato 
  • 1 s/b kicap pekat 
Cara
  1. Gunakan non-stick pan yg merebuskan daging tadi. 
  2. Panaskan semua bahan termasuk bahan lebihan daging dalam non-stick pan tadi. 
  3. Bila mendideh, tuangkan dalam mangkuk dan sediakan sayuran untuk hidangan. 
SAYURAN  (kite ade tomato n timun je...ahaks)
  • Salad bulat[potong kecil] 
  • tomato segar [potong baji/nipis] 
  • kentang goreng [potato chips] 
  • baked beans[ panaskan sikit] 
Susunkan semua saperti dalam gambar dan tuangkan sos lada hitam.