Ahad, 3 November 2013

Asam pedas ikan pari

Bahan-bahan

  • 3 ketul ikan pari(ikut saiz yg disukai)
  • 7 biji cili padi
  • 2 biji cili merah
  • 5 ulas bawang kecil
  • 2 keping asam keping
  • 1/2 paket serbuk kari ikan
  • belacan(sebesar ibu jari tangan)
  • segenggan daun kesum
  • setangkai bunga kantan
  • sebiji timun
  • garam dan bahan perasa
  • 2 mangkuk air

Cara-cara

  1. kisar cili padi,cili merah,belacan dan bawang
  2. masakkan bhn kisar bersama2 rempah dengan api perlahan hingga cili dan rempah masak
  3. masukkan asam keping
  4. tambahkan air
  5. masukkan ikan pari
  6. masukkan daun kesum dan bunga kantan
  7. tambah garam dan perasa
  8. potong timun menyerong dan masukkan dlm asam pedas
  9. biar mendidih sehingga ikan dan timun masak, hidangkan.