Ahad, 3 November 2013

Sambal Sardin Mamak Style

Bahan-bahan

  • 1 tin sardin saiz kecil (ayam brand)
  • sejemput daun kari
  • 1-2 sudu Besar cili boh
  • asam jawa saiz ibu jari - bancuh pekat dgn sedikit air
  • 1/2 biji bwg besar - hiris
  • 1/2 biji bwg besar - ptg bulat
  • 2 ulas bwg putih- cincang
  • 1 sudu Besar sos cili
  • kicap manis (optional)
  • garam

Cara-cara

  1. tumis bwg besar hiris dan bwg putih hgga layu.... masukkan daun kari tumis hgga wangi
  2. masukkan cili boh masak hgga pecah minyak, secubit garam dan sos cili
  3. tuangkan sardin dgn sosnya skali... sye suka pecah2kan isinya
  4. kemudian masukkan pes asam jawa, kicap manis dan bwg besar ptg bulat.... secukup rasa dan mendidih bolehla dihidangkan.