BAHAN-BAHAN
- 6 biji kentang russet yang agak besar sedikit.
- 2 sudu besar (tbsp) butter.Jangan beli butter tiruan yang berperasa butter diperbuat dari minyak sawit. Cari pure butter. Ia agak mahal tapi sedap.
- 50ml susu, kalau dapat cream lagi sedap tapi itulah mahal!!!.
- Secubit lada hitam dan garam secukup rasa. Garam ini payah bagi sukatan ada jenis garam yang halus, kasar, yang masin kuat dan pulak ada yang kuat masin ada yang anti masin. Pandai-pandailah.
CARA- CARA MEMASAK.
- Kopek kentang, potong dadu kentang. Rebus, tos air dan lenyek.
- Masukan susu, mentega gaul rata, masukkan serbuk lada hitam dan garam. Dah siap pun.
9. CARA BUAT SOS:
- 650 ml air stock ayam. Ingat lagi cara buat sup creamer ayam. Sama juga caranya buat air stock ayam ini.( 1 liter = 4.2 cup/mangkok, 1 sudu besar (tbsp) = 15 ml., 1 cup = 23.7ml). Kalu malas pakai 2-3 kiub ayam ready made.
- Setengah biji bawang kuning (holland mai) kalau bawang biasa baunya lebih kuat dari bau stok ayam. Di ptong kiub.
- 3 sudu besar butter. butter kalau dipanaskan cepat hangus. Untuk elakan butter ini cepat hangus guna 3-4 titik minyak felda.
- 4 sudu besar tepung gandum.
- 1 sudu besar besar sos tomato.
- 1 sudu besar sos perasa tiram
- 1 sudu besar worchester sauce yang kini dihalakan JAKIM.
- 2-3 titis kicap perasa maggi.
- kalau nak kehitaman sikit boleh titis dua tiga titis kicap kramel (kalau nak black is beautiful). Tapi mamak haji suka brown girl in the rain.
- 1 sudi kecil lada hitam yang kasar sedikit.
- Garam jangan lupa pulak.
CARA MASAK SOS:
- Masukan butter dalam pan, biarkan cair, masukan bawang. jangan hangit bawang dan butter. Bawang takt layu je cukup.
- masukan tepung gandum dan kacau rata sehingga jadi warna coklat (jgn hangus).
- Masukkan air stok ayam kacau serata. masukkan air sedikit demi sedikit kalau tidak ia berkental. Mamak haji gunakan pemukul telur untuk kacau rata.
- Masukkan sos-sos yang tersebut di atas. Modify saja ikut selera anda. Tapi jangan jadi kari nasi kandar sudah!.