Peria Goreng Telur
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN:
- 2-3 biji Peria “Cina”. Dibasuh potong buang kedua hujungnya.
Membelah dua memanjang buah peria. Buang semua biji-biji dan isi dalaman
peria dengan menggunakan sudu. Hiriskan peria melintang tegak setebal
5mm. Peria yang telah hiris perlu direndam dengan air garam
untuk menghindarkan rasa pahit yang terlampau, sekurang-kurangnya
setengah jam. Toskan dan sedia untuk digoreng.
- 2 biji telur di pukul.
- 2 sudu besar (tbsp) minyak masak.
- 1-2 sudu besar (tbsp).
- 2 ulas bawang putih dikupas kulit, diketuk dan dihiris (cincang).
- 1/2 biji bawang labu dihiris halus.
- 1/4 sudu kecil biji lada hitam ditumbuk kasar.
CARA MENGORENG:
- Panaskan kuali dan masukkan minyak masak, bila minyak mulai panas,
masukkan bawang putih di ikuti dengan hirisan bawang. Tak perlu
garingkan, cuma layukan sudah memadai (kerana kita perlu layukan ula
peria bersama bawang putih dengan bawang hirisan tadi akan garing
bersama dengan hirisan peria).
- Masukkan hirisan peria (tentukan air telah ditoskan dan berada
dalam keadaan kering) dalam kuuali dan layukan selama 1-2 minit.
Renjiskan kicap cair atau kicap sos ikan untuk memasinkan sedikit (anda
perlu tahu kita telah pun rendamkan peria dalam air garam). Teruskan
goreng selama 1-2 minit lagi. Peria yang telah masak boleh ditentukan
dengan tekan sudip pada hirisan peria ia akan putus dua dgn dengan
mudah. Jika anda tidak mahir lagi menggunakan api dapur, goreng dengan
api sederhana dan tentukan hirisan peria nada masak. Masa diberikan
biasanya untukyang sudah pro dalam mengendalikan api dapur. Tak perlulah
anda ikut sangat masa itu. Janji yang masak itu perlu masaka dan bila
masak sayur perlu faham, haba yang terdapat dalam masakn itu akan masak
1/4 lagi bahan masakan itu. Dengan sayur yang masak di atas kuali dengan
api dapur perlu dikelurkan 3/4 masak. 14 lagi ia masak dengan haba yang
masih terdapat dalam masakan.
- Ratakan semua hirisan peria dipermukaan kuali supaya telur yang
akan dimasukkan ke atasnya akan diselaputi keseluruhan hirisan peria
tadi. Masukkan telur yang dipukul ke atas hirisan peria yang sedang
digoreng. Biarkan selama 1/2 minit. Selepas itu terbalikan keseluruhan
peria supaya telur masak sama-rata.
- Disini anda boleh hidangkan peria ini seperti cara telur bawang
atau kacau kembali telur bersama hirisan peria. Tutup api dapur
dankeluarkan dari kuali. Anda boleh hiaskan dengan hirisan cili merah
dan bawang goreng ditabur di atas hidangan anda.Hidangan anda telah siap
untuk dihidang. Masakan ini adalah sangat popular di restoren-restoren
cina. Hidangan ini sangat cantik dan rasanya sangat menyelerakan
sekiranya dimakan bersama nasi putih yang panas-panas.