Ikan cencaru sumbat
Bahan-bahan
- 2 ekor ikan cencaru
(kalo kat jepun ni gune aji-pilih yg besar2 siket)
- UNTUK ISI ;
1/4 labu bawang besar
- 4 biji cili (ubah ikot tahap kepedasan masing2)
- 1/4 biji tomato
- UNTUK KUAH;
sedikit kicap manis
- sedikit air
- perahan air limau nipis (boleh diganti dgn tomato yg dihiris nipis2/air asam jawa)
- sedikit minyak utk menggoreng
Cara-cara
-
siang ikan - belah belakang badan ikan utk disumbat
-
tumbuk hingga hancur semua bahan2 utk isi
-
sumbatkan bhn2 yg telah ditumbuk ke dalam bhgn perut dan belakang badan ikan
-
panaskan kuali dan goreng ikan dgn minyak sedikit (1-2 sudu).paling2kan ikan sehingga masak
-
masukkan kicap dan air(ikot selera masing2 samada nak
kuah byk atau sikit).kalau guna tomato boleh masukkan sekali.didihkan
sebentar
-
siap utk dihidang!!
(kalo gune limau nipis, perah atas hidangan yg sudah sedia dimakan)