AYAM BAKAR
bahan A:
1 ekor ayam [potong 8]
Bahan B [Mesin Halus]
3 cm halia
3 batang serai
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam
3 biji cili merah [jika suka]
Bahan C
1 s/b kicap
1 s/b garam
2 s/b madu/gula
kunyit serbuk
minyak + serai yg diketukkan [buat renjis sikit]
sayuran hiasan: salad..timun..tomato
Cara:
bahan A:
1 ekor ayam [potong 8]
Bahan B [Mesin Halus]
3 cm halia
3 batang serai
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam
3 biji cili merah [jika suka]
Bahan C
1 s/b kicap
1 s/b garam
2 s/b madu/gula
kunyit serbuk
minyak + serai yg diketukkan [buat renjis sikit]
sayuran hiasan: salad..timun..tomato
Cara:
- Gaulkan semua bahan dan perapkan pada ayam selama 3 atau 4 jam.
- Bakarkan ayam dalam oven suhu 200'C selama 30 minit.
- Renjiskan sikit minyak dengan serai yg diketuk.
- Pusing/terbalikkan ayam supaya masak sehingga masak kedalam isi.
- Bila sudah masak...hidangkan dengan salad..tomato..timun..
- Makan dengan pencicah sos mengikut kesukaan sendiri dan sukerim sup ayam dan potato chips.
KRIM SUP AYAM
Bahan
1 paket Krim Sup Ayam Knorr [paket hijau - 58 gm - rm2.40 jer..]
5 cawan air
1 s/b tepung jagung + 1/2 cawan air
1/2 batang carrot [dadu kecil]
1 pokok daun bawang [racik]
Cara
Bahan
1 paket Krim Sup Ayam Knorr [paket hijau - 58 gm - rm2.40 jer..]
5 cawan air
1 s/b tepung jagung + 1/2 cawan air
1/2 batang carrot [dadu kecil]
1 pokok daun bawang [racik]
Cara
- Masukkan Krim Sup Ayam, air dan carrot dalam periuk dan panaskan sehingga mendideh.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sampai mendideh lagi.
- Tutup api dan masukkan dalam mangkuk hidangan.
- Taburkan daun bawang.
- Hidangkan dengan ayam bakar.
sumber dari : http://hanieliza.fotopages.com/