Bahan-bahan
- Ayam (setengah ekor).
- 1 biji bawang besar.
- 2-3 ulas bawang putih.
- 1 inci halia.
- 2-3 sudu besar sos tiram.
- 3-4 sudu besar kicap.
- 2-3 sudu besar sos lada hitam(mariam guna life).
- 2 sudu besar madu.
- 1 sudu besar@ 1 sudu kecil serbuk lada hitam.
- Garam secukupnya.
(kepedasan ikut citarasa..).
Cara-cara
- Kisar bawang besar,bawang putih dan halia.Kemudian bahan kisar dicampurkan dengan sos tiram,kicap,sos lada hitam,madu,serbuk lada hitam dan garam.Rasa dulu,kalau semua dah ok baru gaulkan dengan ayam.
- Perap selama 1 jam atau lebih,kemudian bolehla dibakar dengan suhu 180'c selama 1 jam/hingga masak.(Sos perap yang lebih mariam masak dan bila dah pekat mariam lumur atas ayam bila ayam dah 3/4 masak.).
sumber dari : http://mariamsayutiy.blogspot.com/