Bahannya
- *1/2 kg daging [bersih + potong ikut suka]
- *3 s/b kicap manis
- *2 s/b sos tiram
- *1 s/b serbuk bwg putih
- *1 s/b serbuk lada merah
- *1 s/b sos tomato
- 4 ulas bwg putih [dicincang halus]
- 1/2 labu bwg kuning [dimayang]
- 2 biji cili kecil
- 1 inci halia [dipotong or diketuk]
- sedikit air asam jawa
- minyak n garam secukupnya
- Gaul bahan bertanda* dan perap lebih kurang 1/2 jam.
- Tumis bwg, halia dan cili sehingga naik bau. Masuk bahan bertanda* dan goreng seketika.
- Masukkan air asam jawa dan sedikit air, gaul rata dan tutup kuali.
- Masak sehingga daging betul2 lembut. Bila daging dah lembut, buka penutup kuali perasa garam dan goreng hingga agak kering. Siap.