Bahan-bahan ( 2 orang makan )
bawang putih 2 ulas.
kunyit hidup 1 inci.
cili boh 1 sudu besar.
air asam jawa 1 sudu besar - bancuh dgn 1/2 cawan air.
belacan sebesar ibu jari - nak sedap bakar dulu atas api.
serai 1 batang.
gula 3 sudu besar.
garam 1 sudu kecil dan sedikit serbuk perasa.
Daun kunyit 1 ikat.
Cara-cara
- Blend halus semua bahan di atas.
- Panaskan atas dapur untuk hilangkan bau cili boh.
- Rasa dulu sebelum tutup api. Kalau tawar, tambah gula or garam.
- Sejukkan sekejap. Lumurkan pada ikan pari (kelar sikit supaya kuah meresap dlm ikan).
- Perap ikan pari selama 30 minit. Tapi saya perap 1 jam bagi rasa dia kaw sikit ;P
- Alas kuali leper dengan daun kunyit. Bakar ikan pari dalam lebih kurang 15 - 20 minit. Balikkan supaya dua2 belah masak. Boleh siram lagi dengan kuah perapan.
- Ikan bakar ni sedap bila dia garing2 sikit tapi basah di dalamnya. Boleh makan dengan nasi panas2 hokey!
- Oh.. untuk buat air asam, sungguh mudah semudah abc.. Hanya sediakan 6 biji cili padi, 2 biji cili hidup, air asam jawa 1 sudu besar bancuh dgn 1/2 cawan air masak, sedikit belacan yg dibako dahulu, gula 3 sudu, garam 1 sudu.. blend halus semua bahan. Masukkan dalam mangkuk. Pastu, potong dadu 1/2 bawang besar n 1/2 biji tomato. Nak lagi mengancam, kerat2 daun ketumbar sikit masukkan dalam air asam. Kacau semuanya. Siap!!
oleh: syafaruq76