Bahannya
Bahan dimayam halus
Caranya
- 1 ekor ikan aji saiz besar ] guna ikan ape2 pon boleh
- sedikit garam
- sedikit kunyit
- sedikit serbuk bwg putih
Bahan dimayam halus
- 1 btg bunga kantan]*
- 1 btg serai]*
- 6-7 helai daun limau purut]*
- 2-3 tangkai daun kesum]*
- 1 inci halia ]dimayam halus
- 3 ulas bwg putih ]dicincang halus
- 1 labu bwg besar ] 1/2 didadu 1/2 dipotong bulat
- 1 s/b sos tiram
- 2 s/b cili kisar
- 3 s/b sos tomato
- 2 s/b kicap manis
- 3 s/b sos ikan
- 1 s/k sos lea perrins
- 3 s/b minyak masak
- 1 s/b minyak bijan
- garam
Caranya
- Gaul ikan bersama garam serbuk bwg putih dan kunyit. Goreng hingga garing. Ketepikan.
- Panaskan minyak dan minyak bijan, tumis halia, bwg putih dan bawang besar dadu hingga naik bau.
- Masukkan cili kisar, goreng hingga naik minyak, masuk semua jenis sos, dan goreng rata.
- Masuk pula bahan dimayam halus. Masak sehingga semua layu. Sekiranya terlalu kering tambah sedikit air.
- Masuk bawang yg dipotong bulat dan perasa masam, masin dan manis nyer.
- Siap dan boleh disiram di atas ikan yg telah digoreng tadi.
- Jemput makan ya!! Leh pi dapur senduk nasi sendiri...