Mee Bandung
Sumber: Aneka Hidangan Mi Alaf 21
Bahan-Bahan:
500 gm mee kuning (dicelur)
300 gm daging (dipotong)
300 gm daging ayam (dipotong)
300 gm udang
200 gm tauge
Garam & minyak masak
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 mangkuk stok ayam
300 gm daging (dipotong)
300 gm daging ayam (dipotong)
300 gm udang
200 gm tauge
Garam & minyak masak
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 mangkuk stok ayam
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar kacang tanah (ditumbuk halus)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 biji limau kasturi
1 biji telur
Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)
4 sudu besar kacang tanah (ditumbuk halus)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 biji limau kasturi
1 biji telur
Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)
Cara:
Panaskan minyak masak dalam periuk.
Tumiskan bawang putih, bawang merah & cili kisar hingga garing.
Masukkan stok ayam & biarkan mendidih. Kemudian masukkan sos tomato,
sos cili, sos tiram & garam. Biarkan merenih perlahan-lahan.
Seterusnya, masukkan kacang tanah, udang, ayam, sawi, telur & masak
selama 2 minit.
Cadangan Hidangan:
Masukkan mee & tauge ke dalam mangkuk.
Tuangkan kuah panas hingga penuh. Bubuhkan cili merah, limau kasturi
& daun bawang.