Ayam Masak Kuzi
RESEPI: AYAM MASAK KUZI.
Bahan-Bahan Perlukan:
- 1 ekor ayam 1.5kg – 1.8kg – dipotong 12 bahagian.
- Sedikit saffron.
- 1 sudu besar pes halia bawang putih.
- 600gm bawang merah kecil dihiris halus dan digoreng garing..
- 1 tin susu sejat.
- 1/4 cawan buah badam direbus, dibuang kulit.
- 1/4 cawan biji janggus dihiris panjang, digoreng dgn minyak sapi
- 60 gm kismis hitam.
- 50gm biji janggus, digoreng dengan minyak sapi.
- 2 sudu besar minyak sapi.
- 1 biji bawang besar di hiris halus.
- 1 cawan air atau seperti kepekatan kuah yang anda kehendaki
- garam dan gula secukup rasa.
Penyediaan Rempah Kuzi:
- 1 sudu besar biji ketumbar.
- 1 sudu kecil biji jintan manis.
- 1 sudu kecil jintan putih.
- 1/2 sudu kecil biji lada putih.
- 1/2 sudu halia kering.
- 1/4 sudu kecil kayu manis.
- 1/2 sudu serbuk kunyit.
Cara-cara penyediaan rempah kuzi:
- Sagai ketumbar, jintan manis, jintan putih, lada putih, cincang
dulu halia kering, dan tumbuk kayu manis. Kisar halus kesemua
rempah-rempah ini dan gaulkan dengan serbuk kunyit.
CARA MEMASAK:
- Larutkan saffron dalam satu sudu kecil air. Lumurkan saffron pada
seluruh ketulan ayam dan peramkan 1 sudu pes halia bawang putih dan
sedikit garam.
- Kisaran rempah bersama bawang goreng dimasukkan dalam bekas susu sejat.
- Masukkan minyak sapi dalam kuali dengan sedikit minyak masak, bila
panas gorengkan ketulan ayam sehinnga permukaan ayam garing sedikit
selama 15 minit. Angkat ketulan ayam.
- Goreng bawang dalam minyak gorenga ayam tadi. Bila bawang gorengan
mula bertukar warna kepada kuning keemasan masukan susu yang telah
adunkan bawang dan juga rempah. Masukan pes buah badam yang telah
dikisar. Tambah garam dan gula secukup.
- Masukkan ketulan ayam, buah kismis dan masaka sehingga kuahnya
pekat. Sekiranya kuah terpekat anda boleh tambahkan air untuk cairkan
sedikit. Hidangkan dengan ditabur buah janggus. Selamat mencuba. Dalam
resepi ada juga tumbuk bawang goreng halus dan masukkan 1 botol sos
tomato sebotol. Selamat mencuba.