Rabu, 30 April 2014

Tomyam Campur

Bahannya

200gm daging [potong kecik2]
3 btg serai [diketuk]
5 ulas bwg putih [diketuk]
3-4 biji cili padi ikut masing2 selera [dibelah]
bunga kubis ]
kobis ]potong ikut suka
carrot ]
putik jagung [takde]
2 pek tomyam putih adabi
sedikit garam
air secukupnya
sedikit daun ketumbar
daun limau purut
jus limau nipis secukupnya

Caranya

  1. Rebus daging hingga empuk, masuk bwg putih, cili padi, serai dan perencah tomyam. Masak hingga mendidih.
  2. Masuk sayur yg keras dulu. Biar seketika dan taruk sayur kobis.
  3. Masuk daun limau, jus limau, garam secukupnya. Biar mendidih seketika lagi.
  4. Akhir sekali tabur daun ketumbar sblm dihidang. Siap.