Bahannya
200gm daging [potong kecik2]
3 btg serai [diketuk]
5 ulas bwg putih [diketuk]
3-4 biji cili padi ikut masing2 selera [dibelah]
bunga kubis ]
kobis ]potong ikut suka
carrot ]
putik jagung [takde]
2 pek tomyam putih adabi
sedikit garam
air secukupnya
sedikit daun ketumbar
daun limau purut
jus limau nipis secukupnya
3 btg serai [diketuk]
5 ulas bwg putih [diketuk]
3-4 biji cili padi ikut masing2 selera [dibelah]
bunga kubis ]
kobis ]potong ikut suka
carrot ]
putik jagung [takde]
2 pek tomyam putih adabi
sedikit garam
air secukupnya
sedikit daun ketumbar
daun limau purut
jus limau nipis secukupnya
Caranya
- Rebus daging hingga empuk, masuk bwg putih, cili padi, serai dan perencah tomyam. Masak hingga mendidih.
- Masuk sayur yg keras dulu. Biar seketika dan taruk sayur kobis.
- Masuk daun limau, jus limau, garam secukupnya. Biar mendidih seketika lagi.
- Akhir sekali tabur daun ketumbar sblm dihidang. Siap.