BAHAN-BAHAN:
1. 1 tin sardin (Cap Ayam yang gemuk pendek tu)
2. 5-6 ulas bawang merah*
3. 2 ulas bawang putih*
4. 5-7 biji cili padi*
5. 1 sdb cili kering dikisar
6. 1-2 biji terung dibelah 4
7. 5-6 biji tomato ceri
8. 1 asam keping/air asam jawa
8. Garam dan gula secukup rasa
9. 1/4 cawan air (utk bagi terung tadi masak sket)
*dikisar
CARA-CARA:
- Tumis bahan kisar hingga garing.
- Masukkan cili kering yang dikisar dan gula (anggaran 1 sdk). Masak sehingga keluar minyak.
- Masukkan terung and kacau hingga separuh masak (masukkan air sikit jika perlu)
- Masukkan sardin. Kacau rata.
- Masukkan garam dan gula (if tak cukup). Perasakan.
- Masukkan tomato ceri. Kacau dan biarkan seketika.
- SIAP
Tips:
- Terung kena masuk awal sbb ambil masa utk masak.
- Kalau rasa dah cukup masam, keluarkan asam keping tu sbb makin lama akan jadi makin masam plak nanti.
- Spt biasa, bawang tu kena betul2 masak, kalau tak..x sedapp..