Ahad, 27 April 2014

Sotong Kangkong “Ju Her Eng Chai”

SOTONG KANGKONG. 

Cara buat Sotong Rendam:

  1. Sotong kering direndam semalaman dengan air biasa.
  2. Pada esoknya, tukar air rendaman sotong dengan air ais yang ditambah dengan 1 sudu besar baking powder dan 1 sudu besar serbuk soda masakan.
  3. Apabila sotong kering anda bertukar saiz dua kali dari saiz asal ia bermakna sotong kembang anda telah sedia.
  4. Keluarkan sotong, buang airnya dan diganti dengan air baru. Biarkan sotong kembang ini berada dalam rendaman air.
  5. Setiap 2 jam tukar airnya untuk hilangkan bahan kimia yang diguna rendam.

RESEPI SOTONG KANGKONG – PENYEDIAAN SOS DAN HIDANGAN:

BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN:

- 250gm sotong kembang.
- 1 cekak kangkung yang telah basuh dan bersihkan.

Cara Penyediaan: 

Celurkan kedua dalam air mendidih selama 2-3 minit dan celurkan kembali dalam air sejuk supaya haba dapat dihilangkan. Toskan dan potong ikut size yang anda suka. Sotong jangan masak lama yea..nanti jadi liat seperti tayar good year.

PENYEDIAAN SOS:

  •  4 sudu besar sos Hoi Sin”.
  •  3 sudu besar pes otak udang/ petis yang berwarna kehitaman.
  • 2 sudu kecil sambal belacan (biasa kita buat).
  • 1 sudu kecil gula.
  • 1 biji limau kasturi – perahan airnya.
Cara menyediakan: Adunkan semua bahan-bahan itu jadikan pes.
Bahan untuk hiasan hidangan:
  • 1 sudu kecil bijan yang goreng kering.
  • 1 sudu besar kacang goreng tumbuk kasar.