Sambal Goreng Kulit Lembu
Bahan-bahan:
500 gm kulit lembu – dihiris dan direbus hingga lembut
500 gm perut lembu – dihiris dan direbus hingga lembut
2 labu bawang besar – dihiris
10 ulas bawang merah – dihiris
6 ulas bawang putih – dihiris
1/3 sm belacan
3 sudu besar cili kisar
10 tangkai cili merah – dihiris
10 tangkai cili hijau – dihiris
2 batang serai – dititik
2 sudu besar udang kering – direndam dan dikisar
2 keping tempe – dihiris dan digoreng
4 keping tauhu – dihiris dan digoreng
15 gm suhun – direndam
½ cawan air
1 cawan santan
Caram secukup rasa
Gula secukup rasa
500 gm perut lembu – dihiris dan direbus hingga lembut
2 labu bawang besar – dihiris
10 ulas bawang merah – dihiris
6 ulas bawang putih – dihiris
1/3 sm belacan
3 sudu besar cili kisar
10 tangkai cili merah – dihiris
10 tangkai cili hijau – dihiris
2 batang serai – dititik
2 sudu besar udang kering – direndam dan dikisar
2 keping tempe – dihiris dan digoreng
4 keping tauhu – dihiris dan digoreng
15 gm suhun – direndam
½ cawan air
1 cawan santan
Caram secukup rasa
Gula secukup rasa
Cara menyediakan:
- Tumis bawang besar, bawang merah dan bawang putih, udang kering kisar, belacan dan cili kisar sehingga garing.
- Masukkan cili merah dan cili hijau. Kacau hingga agak garing.
- Masukkan kulit lembu dan air. Masak selama 10 minit.
- Kemudian, masukkan perut lembu, tempe, tauhu, suhun, serai dan santan.
- Bubuh juga garam dan gula secukup rasa. Gaul rata.
- Masak sebentar sehingga mendidih dan agak kering.
- Bolehlah diangkat dan hidangkan.