Selasa, 29 April 2014

Sambal Goreng Kulit Lembu

Sambal Goreng Kulit Lembu

Bahan-bahan:

500 gm kulit lembu – dihiris dan direbus hingga lembut
500 gm perut lembu – dihiris dan direbus hingga lembut
2 labu bawang besar – dihiris
10 ulas bawang merah – dihiris
6 ulas bawang putih – dihiris
1/3 sm belacan
3 sudu besar cili kisar
10 tangkai cili merah – dihiris
10 tangkai cili hijau – dihiris
2 batang serai – dititik
2 sudu besar udang kering – direndam dan dikisar
2 keping tempe – dihiris dan digoreng
4 keping tauhu – dihiris dan digoreng
15 gm suhun – direndam
½ cawan air
1 cawan santan
Caram secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara menyediakan:

  1. Tumis bawang besar, bawang merah dan bawang putih, udang kering kisar, belacan dan cili kisar sehingga garing.
  2. Masukkan cili merah dan cili hijau. Kacau hingga agak garing.
  3. Masukkan kulit lembu dan air. Masak selama 10 minit.
  4. Kemudian, masukkan perut lembu, tempe, tauhu, suhun, serai dan santan.
  5. Bubuh juga garam dan gula secukup rasa. Gaul rata.
  6. Masak sebentar sehingga mendidih dan agak kering.
  7. Bolehlah diangkat dan hidangkan.