Nasi Mandy Lahm (Daging) Misry
Nasi Mandy Lahm (Daging) Misry
Kiriman: Wana
Bahan-Bahan:
PENYEDIAAN STOK TULANG UNTUK NASI
- 1 ½ kg tulang lembu/kambing yang ada daging.1
- 5 biji buah pelaga.
- 15 kuntum bunga cengkih.
- 15 biji lada hitam.
- 1 sudu kecil jintan putih.
- 1 biji buah pala (diketuk).
- 3 helai bay leaves a.k.a Daun Salam.
- 1 inci halia (diketuk)
PENYEDIAAN NASI
- 3 cawan beras basmathi.
- 3-4 cawan stok tulang (bergantung kepada jenis beras basmathi).
- 2 sudu minyak sapi / mentega / minyak zaitun.
- 1 labu bawang besar yang besar (potong dadu).
- 1 biji tomato yang kecil (potong dadu).
- 4 biji buah pelaga.
- 4 kuntum bunga cengkih.
- 5 biji lada hitam.
- garam secubit
PENYEDIAAN SALATAH
- 2 biji tomato.
- 2 cili merah.
- ½ biji bawang besar.
- sedikit daun ketumbar.
- lemon.
- garam & gula secukup rasa
Cara:
- Rebus tulang dan daging sehingga empuk
bersama rempah ratus, bay leaves/daun salam dan halia. Tapis, ambil stok
dan tulang dan daging.
- Tumis bawang besar bersama minyak sapi / mentega / minyak
zaitun sehingga layu. Masukkan rempah ratus, garam, beras basmathi dan
stok tulang. Masukkan tulang dan daging. Biarkan sehingga mendidih lalu
masukkan tomato yang telah dipotong dadu. pindahkan ke periuk nasi
elektrik. (Kalau nak biarkan kat dapur gas pun tak mengapa.. masak nasi
sehingga masak). Bila sudah masak, bolehlah titik pewarna kuning. Kalau
tak nak pun tidak mengapa.
- Untuk salatah , kisar kesemua bahan kecuali garam, gula dan
lemon (kisar tanpa air). Apabila sudah hancur, masukkan gula dan garam
secukupnya bersama perahan lemon.
- Hidang nasi bersama Salata , telur masin, acar timun atau sebagainya.. Selamat Menjamu selera nasi mandy Lahm(Daging).