Ahad, 27 April 2014

Resepi Steak Daging dengan Mentega Bawang Putih

Resepi Steak Daging dengan Mentega Bawang Putih

 

Bahan-bahan:


2 sudu besar Mentega
1/2 sudu teh serbuk bawang putih
1 ulas bawang putih, dicincang
500gram daging lembu batang pinang, potong jadi 2 kepingan steak
garam dan serbuklada hitam secukup rasa

 

Cara penyediaan:


Panaskan pemanggang.

Sementara itu, cairkan mentega dalam periuk kecil dengan api sederhana-rendah. Masukkan serbuk bawang putih dan bawang putih cincang. Gaul rata, tutupapi dan ketepikan.

Lumur kedua-dua belah steak dengan garam dan serbuk lada hitam. Panggang 4-5 minit setiap bahagian, atau sehingga masak seperti yang diingini.

Setelah steakmasakpada kedua-dua belah, pindahkan ke atas pinggan. Berus setiap bahagian steak dengan campuran mentega tadi. Biarkan selama 2 hingga 3 minit sebelum dihidangkan.