Bahan-bahan untuk lempeng:
2 biji telur
125 gm tepung gandum
300 ml susu segar
2 sudu besar mentega cair
120 gm keju mozzarella – disagat
125 gm tepung gandum
300 ml susu segar
2 sudu besar mentega cair
120 gm keju mozzarella – disagat
Bahan-bahan untuk inti daging cincang:
1 labu bawang merah – dicincang
1 ulas bawang putih – dicincang
180 gm tomato puri
80 gm lada benggala hijau – dicincang
80 gm lada benggala merah – dicincang
200 gm daging cincang
Garam secukup rasa
1 ulas bawang putih – dicincang
180 gm tomato puri
80 gm lada benggala hijau – dicincang
80 gm lada benggala merah – dicincang
200 gm daging cincang
Garam secukup rasa
Cara menyediakan inti daging cincang:
- Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
- Barulah masukkan tomato puri dan daging cincang.
- Apabila daging agak masak, masukkan pula lada benggala hijau dan merah.
- Bubuh garam dan kacau sebati.
- Apabila inti masak, angkat dan ketepikan.
Cara menyediakan lempeng daging cincang:
- Ambil sebuah bekas. Masukkan telur, tepung gandum, susu segar dan mentega cair.
- Kacau kesemua bahan tersebut sehingga sebati.
- Panaskan kuali ' non stick' leper dan tuangkan satu senduk adunan.
- Pastikan adunan lempeng ini nipis.
- Apabila sudah kekuningan, angkat lempeng ini dan letakkan di atas bekas pembakar.
- Tuangkan inti daging cincang yang sudah dimasak tadi di atas lempeng.
- Gulung lempeng berinti daging ini.
- Kemudian taburkan keju mozzarella yang sudah disagat tadi.
- Angkat bekas pembakar dan masukkan bekas berisikan lempeng ini ke dalam ketuhar pembakar.
- Bakar pada suhu 150 darjah Selsius selama 20 minit.
- Kemudian, lempeng ini siap untuk dinikmati.