BAHAN-BAHAN: Buat Inti Merah.
BAHAN-BAHAN:
- 600gm daging cincang (MH guna Azmy).
- 1 tin cendawan butang dlm tin (MH tak guna kerana anak-anak tak suka).
- 1 biji bawang labu kuning diptg dadu (Mat salleh suka bawang ini).
- 3 ulas bawang putih diketuk dan cincang halus.
- 1 sudu besar (tbsp) butter dan 1/2 sudu besar minyak masak..takut butter terbakar pulak nanti.
- 1 sudu besar keju Mozarella bagi wangi sikit.
- 1/2 sudu kecil (tsp) lada hitam kasar.
- 1/2 sudu kecil serbuk oregano kering..MH pakai herba thymine kering/jemuju je dari baki buat muruku.
- Mcm biasa panaskan kuali, masukan minyak lepas itu butter. Minyak untuk mengelakan butter terbakar dari pengelaman guna minyak sapi.
- Masukkan bawang putih diikuti dgn bawang dan tumis layu saja. Masakan mat salleh tak garing cuma layukan saja.
- Masukkan daging cincang, mcm biasa goreng sehingga air daging hilang dan timbul minyak daging dari lemak daging. MH borink dgn daging cincang ready made ini pasal tipu dibuatbdgn 1/4 bhg. lemak daging. Kalau boleh buang sedikit minyaknya. Hindarkan minyak berlebihan.
- Bila daging cincang agak masak tuang tomato puri dan cili sos.
- Kalau nak pakai cendawang masukan. Masukan lada hitam dan serbuk oregano dan garam secukup rasa. Bila masak agak pekat dan ketepikan.
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu besar (tbsp) butter dan sedikit minyak masak.
- 2 sudu besar tepung gandum.
- 3 kpg Cheese.
- 250 ml susu penuh krim dutch lady.
- Garam secukup rasa.
- Panaskan kuali dgn api sederhana, masukan butter dan minyak masak. Bila butter naik panas, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Cara ini utk hilangkan bau tepung je.
- Masukkan susu dan kacau sebati. Masukkan cheese dan kacau sebati sehingga cheese cair. Masukkan garam secukup rasa.
- Kacau sehingga sos jadi pekat. Sekiranya pekat sgt, tambahkan susu lagi dan kacau.
- Angkat dari dapur dan tepikan.
- Loyang empat segi yg bersesuain, bubuh sedikit butter. Susunkan lapisan terbawah ini dgn kepingan lasagna yg telah celup air. Susunkan rapat-rapat. Potong ikut size loyang anda.
- Ratakan sos merah dan selepas itu tuangkan pula sos putih.
- Taburkan Parmesan dan keju mozerella diats sos putih tadi.
- Ulang balik cara yg sama sehingga tiga lapisan..Ingat ye last sekali mesti cuma sos putih dan morzerella cheese yg di taburkan lagi banyak lagi best.
- Panaskan oven dulu pada 180C dan bakar selama 40 minit. Keluarkan dan sejukan dulu sebelum potong. Dah siap Lasagna Daging anda ..selamat mencuba.