BAHAN-BAHAN:
500g daging batang pinang.
1 biji bawang besar* (lebih jadikan satu setengah labu pun OK).
3-4 ulas bawang putih*.
Kunyit (secukupnya).
Garam (secukupny).
1 sdk gula.
2 sdb Sos Tiram (ahkak pakai jenama Nona).
Cili padi (optional).
*Dimayang/hiris
CARA-CARA:
- Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan daging.
- Masukkan gula dan kacau rata.
- Masukkan garam and kunyit secukupnya.
- Masukkan sos tiram. Kacau rata.
- Masukkan cili padi yang dipotong atau sebijik2 utk kes yang ada anak kecik cam I ni.
- SIAP!
Tips:
- Untuk dapatkan kelembapan tu, masukkan sedikit air and kacau rata utk pastikan daging tu versi tak kering sangat.
- Tapi kalau suka kering, then tak payah letak air.
- Daging batang pinang cepat masak. That's y saya tak goreng daging dulu sbb nanti kemanisan daging akan hilang (bagi saya la). Tambah air jika perlu (if daging liat).
- Kalau siat2kan daun limau purut lagi sodap. Baunya naik betul.
- Boleh masukkan sudu semasa memasak untuk cepat empukkan daging.
- Sedap dimakan dengan tomyam ni...nyum nyum
SELAMAT MENCUBA