Ahad, 27 April 2014

Mi Rebus Muar

Bahan-bahan:

1 bungkus mi kuning
200 gm tauge - dicelur
3 keping tauhu – digoreng dan dibelah memanjang
5 biji telur – direbus dan dibelah dua
10 biji limau kasturi – dibelah dua
3 tangkai cili hijau – dihiris
Bawang goreng
Daun sup - dihiris

Bahan-bahan untuk kuah:


½ kg tulang daging
300 gm daging
300 gm udang basah – dikisar
250 gm keledek – direbus dan dikisar
1 tin tomato puri
2 batang serai – diketuk
2 jag air
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
1 cawan minyak masak

Bahan-bahan untuk dikisar:


6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 sm halia
50 gm taucu
50 gm rempah kari daging

Cara menyediakan:

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga berbau wangi.
  2. Masukkan serai, tulang daging dan daging.
  3. Tuangkan dua jag air dan renehkan sehingga daging menjadi empuk.
  4. Tidak perlu risau jika daging akan terlebih empuk kerana ia akan memberikan rasa enak yang lebih kepada kuah.
  5. Selepas itu, masukkan tomato puri dan udang basah yang telah dikisar . Kacau rata.
  6. Masukkan pula keledek yang telah dikisar.
  7. Masak sehingga kuah menjadi pekat. 
  8. Bubuh garam dan gula. Kacau sebati.
  9. Bolehlah hidangkan mi yang sudah dicelur, tauge, tauhu, telur rebus limau kasturi dan cili hijau.
  10. Tuangkan kuah di atas mi dan kemudian taburkan hirisan daun sup dan bawang goreng.
  11. Mi Rebus Muar ini sedia untuk dinikmati.