BAHAN-BAHAN:
- 5-6 ekor Ikan selayang.- 4-5 sudu besar taucu..basuh dan bersihkan taucunya.
- 2 biji bawang labu dihiris bulat.
- 3 ulas bawang putih dihiris.
- 1 inci halia dihiris halus.
- 5 tangkai cili api dibelah-dua memanjang.
- 1 tangkai cili merah..belah-dua memanjang.
- 1 biji lada benggala/ capsicum – dihiris.
- 1 biji tomato dibelah empat.
- 1 btg serai dibelah dua..atau diketuk.
- 1 sudu besar gula pasir.
- 1 sudu besar asam jawa dijadikan satu cawan air asam.
- 2-3 sudu besar minyak masak.
CARA MEMASAK:
- Ikan selayang dibersihkan dilumur garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan garing sedikit.
- Panaskan kuali, masukkan minyak masak 2 sudu besar. Masukkan serai dan tumis serai hingga naik baunya, masukkan bawang, putih, bawang, halia, cili api, cili merah dan lada benggala. Bila tumisan mula keluarkan bau haruman (layu saja) masukkan taucu 4 sudu besar dan diikuti dengan air asam jawa secawan. Tunggu hingga air asam mendidih. Masukan gula secukup rasa (untuk matikan keasinan taucu).
- Tuangkan di atas ikan goreng. Hidangkan.