Kari Daging
Bahan-bahan ( Anggaran 10-15 orang. )
- 1 ½ kg daging
- 125 ml minyak
- 5 labu bawang – di cincang halus
- 12 ulas bawang putih – di cincang halus
- 2 kuntum bunga lawang
- 2.5 cm kulit kayu manis
- 4 biji buah pelaga ( ambil bijinya )
- 4 tangkai daun kari
- 70 g rempah kari daging – di campur dgn 125 ml air – jadikan pes
- 1liter santan cair
- 500 ml santan pekat
- 3 biji ubi kentang besar ( di kupas dan di hiris kasar )
- garam secukupnya
Cara-cara
-
Potong daging setebal 1 cm dan selebar 5 cm.
-
Panaskan minyak di dalam periuk.
-
Tumis bawang, bawang putih dan rempah yang lain hingga keperangan.
-
Bubuh daun kari dan pes kari. Masak atas api perlahan sehingga wangi.
-
Tuangkan sedikit santan cair ke dalamnya jika rempah melekat pada periuk.
-
Campurkan daging dan kacau sampai airnya agak kering.
-
Masukkan pula santan cair dan biar menggelegak. Kemudian
tutup periuk dan renehkan selama ½ jam atau hingga daging empuk.
-
Bubuh pula kentang dan masak sampai empuk.
-
Akhir sekali masukkan garam dan santan pekat , gaul
sehingga sebati. Apabila kari menggelegak semula angkat dari api.