600 gm ikan- apa2 jenis je la, ikut suka
3 sudu besar rempah kari- (babas)
1 sudu besar serbuk cili
4 biji bwg merah-tumbuk
3 ulas bwg putih-tumbuk
2 biji tomato
2 biji cili merah
4-5 biji bendi
1/4 cawan santan
2 cawan air
1/2 sudu besar pes asam jawa, garam
bahan tumis:
2 biji bwg merah-mayang
2 ulas bwg putih- mayang
1/2 sudu kecil herba campur
1 tangkai daun kari
3 sudu besar rempah kari- (babas)
1 sudu besar serbuk cili
4 biji bwg merah-tumbuk
3 ulas bwg putih-tumbuk
2 biji tomato
2 biji cili merah
4-5 biji bendi
1/4 cawan santan
2 cawan air
1/2 sudu besar pes asam jawa, garam
bahan tumis:
2 biji bwg merah-mayang
2 ulas bwg putih- mayang
1/2 sudu kecil herba campur
1 tangkai daun kari
Cara-cara
- satukan rempah kari, serbuk cili, dan bwg tumbuk, bersama sedikit air. di dalam periuk, panaskan 2 sudu minyak masak. tumis bahan2 tumis hingga garing dan wangi.
- masukkan pes rempah kari td. ambil sebiji tomato belah 4, dan sebiji cili merah belah2, masukkan bersama tumisan. masukkan 2 3 sudu air jika perlu, tutup tudung periuk, kecikkan api dan biar selama 2-3 mnt atau sehingga rempah masak dan pecah minyak
- kemudian masukkan santan, air, garam, air asam jawa dan ikan. biarkan mendidih sekejap.
- masukkan tomato yg dibelah 4, bendi, cili merah. biarkan mendidih. tutup api.