Jumaat, 1 November 2013

Kari ikan utara

Bahan-bahan ( 1 family )

600 gm ikan- apa2 jenis je la, ikut suka
3 sudu besar rempah kari- (babas)
1 sudu besar serbuk cili
4 biji bwg merah-tumbuk
3 ulas bwg putih-tumbuk
2 biji tomato
2 biji cili merah
4-5 biji bendi
1/4 cawan santan
2 cawan air
1/2 sudu besar pes asam jawa, garam
bahan tumis:
2 biji bwg merah-mayang
2 ulas bwg putih- mayang
1/2 sudu kecil herba campur
1 tangkai daun kari

Cara-cara

  1. satukan rempah kari, serbuk cili, dan bwg tumbuk, bersama sedikit air. di dalam periuk, panaskan 2 sudu minyak masak. tumis bahan2 tumis hingga garing dan wangi.
  2. masukkan pes rempah kari td. ambil sebiji tomato belah 4, dan sebiji cili merah belah2, masukkan bersama tumisan. masukkan 2 3 sudu air jika perlu, tutup tudung periuk, kecikkan api dan biar selama 2-3 mnt atau sehingga rempah masak dan pecah minyak
  3. kemudian masukkan santan, air, garam, air asam jawa dan ikan. biarkan mendidih sekejap.
  4. masukkan tomato yg dibelah 4, bendi, cili merah. biarkan mendidih. tutup api.