Ikan Talapia Masam Manis
Bahan-bahan
- 2 ekor ikan talapia saiz kecik
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 3 bj lada merah
- 1" halia
- 1 btg carrot
- 4 potong nenas ( dlm tin )
- 1 bj capsicum hijau
- 4 btg jagung ( dlm tin )
- 1 bj bawang besar
- 5 sb sos tomato
- 2 sb sos cili
- 1 sb sos tiram
- 1 cawan air
- garam dan gula
- serbuk kunyit
- 5 sb tepung jagung
- 2 sb minyak masak
Cara-cara
-
Sediakan kuali besar,masukkan 5 cawan minyak masak.
Panaskan kuali hingga minyak betul2 panas. Sementara itu sediakan ikan.
-
Ikan dikelar, dilumur garam & serbuk kunyit.
Lumurkan pula dengan tepung jagung hingga menutupi semua ikan. Goreng
ikan dgn api besar hingga ikan agak garing. Angkat dan ketepikan.
-
Carrot dipotong memanjang, capsicum dipotong dadu besar,
bwg besar dipotong bulat & tebal, nenas dipotong 6 setiap keping,
jagung dipotong serong dan halia dipotong memanjang
-
Kisar lumat bwg putih,bwg merah & lada merah.
Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bhn kisar dan halia selama 5minit.
-
Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili. Kacau sebentar dan masukkan air. Biar mendidih.
-
Bila mendidih masukkan gula & garam. Masuk pula
carrot,jagung,capsicum,nenas dan bawang besar. Biarkan selama 5minit.
-
Rasa masam manisnya, bila dah ok padam api dan curahkan sos atas ikan yg dah digoreng tadi.
-
** Kuahnya cair sedikit, bila dah bercampur dgn ikan, ia
akan pekat dgn sendirinya sbb ikan disalut dgn tepung jagung **