Khamis, 31 Oktober 2013

Maggi Kungfu

Bahan-bahan

  • Sebungkus maggi (blh buat dua bahagian)
  • Dua biji telur (pakai sebiji pn boleh)
  • Siew pak choi/sawi pon boleh je
  • Kobis bunga
  • Kiub pati ayam
  • Fishball/fishcake
  • Sos tiram
  • Garam n perasa secukupnye
  • Tepung jagung (optional)
  • Bawang merah dan bawang putih (dicincang)
  • Cili padi (dihiris/diketuk)
  • Bawang goreng (garnishing)

Cara-cara

  1. Rebuskan maggi dan toskan
  2. Pecahkan telur letak sedikit garam dan campurkan bersama maggi dan goreng then angkat dan ketepikan. (banyak pulak dan..whatever la)
  3. Panaskan minyak dan tumis bawang putih,merah dan cili padi.
  4. Masukkan sos tiram dan kobis bunga. Masak sebentar dan tambah sedikit air.
  5. Setelah air mendidih masukkan kiub pati ayam
  6. Masukkan segala sayur n fishcake/fishball
  7. Tutup api dan campurkan telur. Pastikan sentiasa mengacau ketika memasukkan telur.
  8. Tuangkan kuah di atas maggi yg dah goreng td.
 p/s: sy tak guna tepung jagung sbb dah ckp pekat walaupun guna telur.