Selasa, 29 Oktober 2013

Udang Masak kunyit

Bahan-bahan

  • 15 EKOR UDANG (Sederhana Besar)
  • 1 BIJI CILI BESAR - hiris
  • 1 BIJI BAWANG BESAR - hiris
  • 3 BIJI CILI PADI - tumbuk
  • 1 BIJI BAWANG BESAR - tumbuk
  • 1 CM KUNYIT HIDUP - tumbuk
  • SEDIKIT ASAM JAWA - tumbuk
  • SEDIKIT KETUMBAR - tumbuk
  • PERASA - GARAM,GULA,RAS

Cara-cara

  1. TUMISKAN BAHAN TUMBUK, SEHINGGA WANGI
  2. MASUKKAN UDANG
  3. TAMBAH AIR SEDIKIT UNTUK LEBIH BERKUAH
  4. PERASAKAN DGN SEDIKIT GARAM,GULA, SERBUK RASA
  5. MASUKKAN HIRISAN BAWANG & CILI BESAR
  6. TUTUP API SETELAH MENDIDIH
  7. BOLEH DIHIDANGKAN DENGAN NASI PANAS....
  8. SELAMAT MENCUBA!!!!!!!