Tauhu Sumbat Sardin
Bahan-bahan
- 3 ketul tauhu
- 1 tin kecil sardin (230gm) ~ ikan dan 3 sb sosnya
- 2 ulas bawang putih ~ dicincang
- 1 biji bawang besar (saiz sederhana) ~ dicincang
- 3 biji cili padi ~ boleh sub ngan cili hijau
- sedikit daun ketumbar ~ dicincang
- garam secukup rasa
- 1 biji limau kasturi ~ ambil jusnya
- minyak masak
Cara-cara
-
Gorengkan tauhu hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
-
Kurangkan minyak, sikit je cukup. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili padi hingga naik bau.
-
Masukkan sardin bersama 3sb sosnya, kacau dan hancurkan ikan. Masak hingga sedikit kering.
-
Masukkan garam dan daun ketumbar, kacau mesra. Tambah jus limau kasturi, kacau sebati. Padamkan api.
-
Ambil seketul tauhu, potong segitiga. Belah ditengah dan sumbatkan inti sardin ke dlm hingga padat.
-
Sedia dihidang.
*boleh juga tambah hirisan timun