Isnin, 28 Oktober 2013

Tauhu Sumbat Sardin

Bahan-bahan

  • 3 ketul tauhu
  • 1 tin kecil sardin (230gm) ~ ikan dan 3 sb sosnya
  • 2 ulas bawang putih ~ dicincang
  • 1 biji bawang besar (saiz sederhana) ~ dicincang
  • 3 biji cili padi ~ boleh sub ngan cili hijau
  • sedikit daun ketumbar ~ dicincang
  • garam secukup rasa
  • 1 biji limau kasturi ~ ambil jusnya
  • minyak masak

Cara-cara

  1. Gorengkan tauhu hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  2. Kurangkan minyak, sikit je cukup. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili padi hingga naik bau.
  3. Masukkan sardin bersama 3sb sosnya, kacau dan hancurkan ikan. Masak hingga sedikit kering.
  4. Masukkan garam dan daun ketumbar, kacau mesra. Tambah jus limau kasturi, kacau sebati. Padamkan api.
  5. Ambil seketul tauhu, potong segitiga. Belah ditengah dan sumbatkan inti sardin ke dlm hingga padat.
  6. Sedia dihidang. *boleh juga tambah hirisan timun