Nasi lemak kukus
Bahan-bahan
- 5 cawan beras
- 2 biji pati santan
-
3 helai daun pandan
- Garam secukup rasa
Cara-cara
-
Didihkan air dalam pengukus. Basuh beras dan kukus dalam
pengukus selama 20 minit atau beras separuh masak. Keluarkan beras dari
pengukus dan rendam dengan air sekurang-kurangnya 3-4 jam supaya beras
memanjang 2 kali ganda.
-
Tukar air selalu jika perlu penyejukan lebih cepat.
Setelah itu, kukus semula beras yang telah memanjang tadi hingga masak
atau lebih kurang 15 minit. Keluarkan nasi yang telah masak dan gaul
bersama santan yang telah dicampur garam dan biar seketika atau 10 minit
supaya santan menyerap masuk dalam beras. Akhir sekali, kukus lagi
sekali bersama daun pandan hingga nasi kelihatan berderai, cantik dan
santan yang terserap tadi masak.
-
Tambahan:
Semasa mengukus, lubangkan dengan jari beras tersebut supaya masak
serata. Sekiranya hendak makan pada pagi, kukus dan rendam pada waktu
malam sebelum. Lebih lama rendam, lebih panjang beras. Nasi lemak kukus
ini lebih sedap dari yang ditanak biasa dan lebih untung kerana tiada
kerak.