Sabtu, 2 November 2013

Nasi goreng Kampung

Bahan-bahan ( 5 orang makan )

  • 1 mangkuk nasi (mangkuk yg mmg utk hidang nasi)
  • 5 biji cili hidup (sederhana)
  • Ikan bilis (byk mana yg suka)
  • 3 ulas Bawang merah
  • 2 ulas bawang putih (kecil)
  • Sos tiram
  • Garam + gula secukup rasa
  • Kangkung - seikat dan siangkan

Cara-cara

  1. Tumbuk cili hidup, sehingga hancur, bawang, diikuti dgn ikan bilis (jgn hancur sgt)
  2. Panaskan kuali. Tuang minyak. Apabila minyak panas, tumiskan bhn yang ditumbuk (1) tadi sehingga naik bau & cili agak2 garing. (Tp jgn sampai hangit ye).
  3. masukkan sos tiram, garam dan sedikit gula. (boleh masukkan pati ikan bilis sikit, kalau suka). If kering sgt, letak air sikit. (jgn byk sbb nanti, sayur kan berair. Tak sedap). Tunggu dlm 2 minit.
  4. Masukkan sayur kangkung. Dah agak2 layu, masukkan nasik dan kacau rata.
  5. Rasa secukupnya. Angkat dan hidangkan. Boleh makan berulamkan timun juga, kalau suka. Tp jgn campur masa masak tau.