Nasi goreng cendawan
Bahan-bahan ( 1org )
- dihiris: 1/4 bj bwg besar dan 2 bj bwg putih
- 4 kpg cendawan dipotong
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar kicap manis (ikut suka)
- 1 pinggan nasi putih
- 1 bj telur
- lada sulah dan garam secukup rasa
- minyak utk menumis
- lbh krg segenggam udang atau 1 potong ayam dipotong dadu
- cili api ikut pedas ( dipotong bulat)
Cara-cara
-
tumis kedua2 jenis bwg. Bila dh garing, masukkn udang(atau ayam) dan gorengkan lagi selama beberapa minit
-
masukkan sos tiram dan cendawan. Kacau lagi dan masukkan kicap dan cili api.
-
Masukkan telur, kacau utk ratakan telur dan masukkan nasi.
-
lengkapkn rasa dgn lada sulah dan garam. Padamkan api dan hidang segera.