Rabu, 30 Oktober 2013

Nasi goreng cendawan

Bahan-bahan ( 1org )

  • dihiris: 1/4 bj bwg besar dan 2 bj bwg putih
  • 4 kpg cendawan dipotong
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap manis (ikut suka)
  • 1 pinggan nasi putih
  • 1 bj telur
  • lada sulah dan garam secukup rasa
  • minyak utk menumis
  • lbh krg segenggam udang atau 1 potong ayam dipotong dadu
  • cili api ikut pedas ( dipotong bulat)

Cara-cara

  1. tumis kedua2 jenis bwg. Bila dh garing, masukkn udang(atau ayam) dan gorengkan lagi selama beberapa minit
  2. masukkan sos tiram dan cendawan. Kacau lagi dan masukkan kicap dan cili api.
  3. Masukkan telur, kacau utk ratakan telur dan masukkan nasi.
  4. lengkapkn rasa dgn lada sulah dan garam. Padamkan api dan hidang segera.