Mee campak
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 600 gm atau sekati mee kuning
- 200 gm udang sederhana besar..kalau tak makan udang boleh ganti dengan ayam atau daging
- 100 gm sawi (kalau suka banyak boleh tambah)
- 2 sudu besar kicap manis
- air untuk jadikan kuah
- Bahan untuk kisar:
- 2 labu bawang besar dan 5 ulas bawang putih
- Bahan untuk sambal kicap:
- 5 biji cili padi, 3 ulas bawang putih dan 2
sudu besar gula pasir ditumbuk sekali dalam lesung batu. Kemudian
tambahkan air perahan limau kasturi dan kicap manis...sure terangkat
punye!
Cara-cara
-
Basuh mee kuning tadi dan toskan
-
Buang kulit udang..untuk senang makan. Kalau guna ayam atau daging, potong kecil
-
Basuh sawi dan potong ikut saiz yang disukai
-
Kisar bawang besar dan bawang putih sehingga hancur
-
Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak atau kelihatan sedikit keperangan awas jangan sampai hangus pula!
-
Masukkan air (biar lebih) dan biar mendidih...jika guna
daging atau ayam, masukkannya sebelum masukkan air, biarkan daging tu
kecut dulu baru masuk air
-
Bila dah mendidih masukkan udang biar sekejap, masukkan
pula kicap manis, mee, sawi dan secubit garam....gaul semua dalam 2
minit, boleh tambah air kalau terkurang kuahnya..jangan lupa tambah
kicap dan garam untuk imbangkan rasanya
-
Dah siap!, boleh la dihidangkan dengan sambal
kicap..baru terangkat dan pasti nak lagi! Makan panas2, kalau budak2
makan tak payah la letak sambal kicap tu!