Nasi baryani Batu Pahat
Bahan-bahan ( 4org )
- 3 cwn beras basmathi
- sedikit rempah tumis
- *6 ulas bwg merah (blend)
- *5 ulas bwg putih (blend)
- *2"halia (blend)
- setengah biji bwg besar (hiris)
- sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup
- 2-3 tbsp minyak sapi
- 1tsp garam
- sedikit pewarna kuning
- gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
- 2tbsp rempah baryani
- 4 setengah cwn air
- setengah cwn susu cair
Cara-cara
-
panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
-
masukkan bawang hiris..gorengkan
sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih
yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging
baryani).
-
masukkan air..tunggu sampai didih
-
masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
-
pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak
-
bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm
periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan
pewarna..kacaukan.
-
masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani
ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul
daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
-
masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan...
Resepi Kuah Daging Baryani
Bahan-bahan ( 4 org )
- setengah kg daging lembu (potong kiub)
- setengah biji bawang besar (hiris)
- baki bwg merah+halia+bwg putih yg di blend **dr resepi nasi baryani batu pahat
- 1 biji tomato saiz besar (belah 4)
- 3-4 biji cili hijau
- 2tbsp tomato puree
- 1tbsp sos tomato
- 1/4 cwn susu cair
- sedikit ghee
- sedikit rempah tumis
- 3 tbsp rempah baryani
- garam,gula,ajinomoto secukup rasa
- sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina
- 1 tbsp yogurt
Cara-cara
-
gaul daging dgn yogurt.sementara tu,panaskan minyak sapi (anggaran rata bwh periuk)
-
tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit
-
masukkan baki bwg2 yg diblend.kacau sampai naik bau
-
masukkan daging..gaulkan.
-
masukkan tomato dan cili hijau.cili tu takyah hiris.masuk sebijik2..
-
masukkan pula daun-daun,garam,ajinomoto dan gula.kacaukan sebati
-
tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya
daging tu lembut. (pastikan kuah tu sama rata ngan daging.kalau tak
rata...bule tambah air)
-
ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum.
-
bila daging dah agak2 empuk,masukkan sos tomato,tomato
puree dan susu cair. kecilkan api,kacaukan dan biar lagi atas dapur..
-
last skali..masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati..
-
buleh la di hidang bersama nasi baryani...