Masak Tempoyak Ikan Patin
Bahan-bahan
- 1 ekor Ikan Patin (Sederhana) - potong ikut cara masing2
- 15 biji Cili Padi (Merah) ditumbuk- ikut pedas masing2
- 2 inci Kunyit Hidup ditumbuk
- 1 helai Daun Kunyit dicarik/ disimpul
- 2 sudu makan Tempoyak dibancuh asing dengan sedikit air
- 2 kuntum Bunga Kantan dibelah dua ATAU atau DAN 1/2 biji Timun dibelah dua dan serong
- 3 - 4 pucuk Daun Kesum
- 1 Keping Asam Keping
- Garam secukupnya
Cara-cara
-
Campurkan bahan yang ditumbuk tadi dengan air (ikut
sukatan masing2), masukkan Tempoyak, Daun Kunyit, Daun Kesum dan Asam
Keping ke dalam periuk atau kuali. Masak sehingga kuah mendidih.
-
Masukkan Ikan Patin (basuh dan bersihkan dengan asam
jawa terlebih dahulu), guna api yang sederhana kecil (jangan terlalu
kacau supaya ikan tidak hancur), biarkan sehingga ikan masak secukupnya.
-
Masukkan Bunga Kantan, Timun (jika suka) sehingga kuah tidak terlalu pekat. Tambahkan garam secukupnya.
-
Siap untuk dihidang. Selamat mencuba.