Sabtu, 2 November 2013

Ikan kukus

Bahan-bahan

  • 1 ekor ikan saiz besar
  • ** Bahan tumbuk**
  • 1 ulas bawang putih
  • 1cm halia
  • ** Bahan hiris **
  • 5 batang serai
  • 5 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 2 tangkai daun bawang
  • 1/2 bunga kantang
  • ** Bahan-bahan lain **
  • 1 labu bawang jeruk- potong 4
  • 2-3 tangkai daun sadri
  • 5 biji limau kasturi-ambik airnya
  • 1 sudu kecil tepung jagung
  • garam
  • gula
  • bahan perisa - (optional)
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 2-3 biji cili padi
  • 2 helai daun limau purut

Cara-cara

  1. Bersih ikan dan kelar. Lumurkan dengan bahan tumbuk. Masukkan ikan ke dalam bekas yang sesuai untuk dikukus.
  2. Masukkan semua bahan-bahan lain dan yang telah dihiris.
  3. Kalau nak pedas, cili padi tadi bolehlah dipotong.
  4. Kukus sehingga masak.