Sabtu, 2 November 2013

Asam Pedas Ikan Duri

Bahan-bahan

  • 2/3 ekor ikan duri atau nak guna ikan pari pun boleh gak (basuh dengan air asam )
  • 1 keping halia ~ hiris 3 ulas bawang kecil(merah)~hiris nipis 2 ulas bawang putih ~ hiris nipis 1 batang serai ~ ketuk
  • sedikit lada hitam yang biji~tumbuk halus, sedikit serbuk kunyit, sedikit halba
  • 1 biji tomato ~ potong 4, 5 batang bendi ,1 ikat daun kesum
  • air asam jawa secukupnya, air secukupnya, garam ,minyak masak
  • 3 helai daun limau purut

Cara-cara

  1. Tumiskan bawang putih, bawang mearah, serai dan halia sehingga kekuningan dan naik bau
  2. Masukkan lada hitam, kunyit, halba, serbuk cili dan tumis lagi sampai garing dan pecah minyak
  3. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya dan biarkan mendidih
  4. Masukkan ikan, daun kesum, daun limau purut , tomato, garam secukupnya
  5. Biarkan sekejap sehingga ikan empuk
  6. Masukkan bendi, biarkan sekejap dan boleh hidangkan dengan nasi panas